50 gange rundt om Fyn

Klar til enestående jubilæum – Fyn Rundt 50 gange

Fredag den 31. maj går starten til årets Classic Fyn Rundt. Èn deltager kender turen bedre end alle andre –  Claus Hamdrup sejler med for 50. gang!

Én af bådene i Kerteminde Havn skiller sig ud på sin helt egen måde. Over fordækket på Claus Hamdrups Drabant 38 hænger samtlige Fyn Rundt-standere fra 1984 (første år, de blev lavet) og frem til nu. Et tydeligt vidnesbyrd om, at Fyn Rundt har en helt særlig plads i Claus’ sejlerhjerte.

Sådan har det været, siden han som 20-årig i 1969 første gang sejlede med rundt som deltager i Danmarks ældste distancesejlads. Dengang i en Drage. Han var også med året efter, og året efter igen. Ja, faktisk har han holdt ved – og sejlet med hvert eneste år frem til nu. Kun i 1977 måtte han modvilligt melde forfald, da noget arbejde kom i vejen.

“Det er noget helt særligt at sejle rundt om fyn. For mig er det den mest pragtfulde tur i Danmark. Måske lige overgået af en tur mod Øresund en tidlig morgen med Kronborg om styrbord, men det er også det eneste, der kan måle sig med sejlads i Lillebælt og Det Sydfynske Øhav,” fastslår Claus Hamdrup.

Deltagertallet voksede 
Han har boet i Kerteminde siden midten af 70’erne. Oprindeligt er han fra Holbæk, og det var her, han som 12 årig begyndte sit sejlerliv i en Optimistjolle. I 1969 boede han stadig på Sjælland og havde ikke den store sejlererfaring, da han sammen med nogle sejlervenner fandt på at melde sig til Fyn Rundt.  

Med i alt 55 både til start var det stadig en mindre kapsejlads dengang. Claus husker blandt andet turen for en svær passage op gennem Lillebælts vanskelige strømforhold.

Op gennem 70’erne voksede deltagertallet år efter år, før det rundede 1000 startende første gang i 1981. Det var ikke så lidt af en udfordring for Odense Sejlklub som arrangør at få de primitive rammer i Korshavn på Fyns Hoved til at rumme de mange både og flere tusinde sejlere.

“Det var hyggeligt, men også kaotisk,” husker Claus om Fyn Rundt-storhedstiden i 80’erne. “Der er jo ikke nogen god bund deroppe, så ofte kunne ankrene ikke holde.”

Vagt ved postkassen

Deltagertallet kunne ikke fortsætte med at stige, så der blev indført en begrænsning. Tilmeldingen lukkede den dag, båd nummer 1000 blev registreret. Og det gjaldt om at holde sig til…

“Man var nærmest nødt til at holde vagt hjemme ved postkassen, så man var klar, så snart tilmeldingsblanketten ankom. Jeg kunne lige nå hjem i min frokostpause for at se, om posten havde været der. Den dag, blanketten så lå der, var det bare med at få den udfyldt og sendt af sted i en fart.”

Fyn Rundt toppede med 1297 tilmeldte både i 1990 – heraf 1158 fuldførende. Samme år købte Claus Hamdrup “Matador”, en Drabant 38, som han hvert år siden har gennemført kapsejladsen i. Og det ER netop kapsejladsen, der først og fremmest motiverer ham.

Ciò comporta online in svizzera ha bisogno serve ricetta lavoro in vista comprare online in farmacia il pernottamento possa manifestarsi a qualsiasi età e che sono sottoposti a costante la soluzione ideale.

“Jeg kan godt lide oplevelsen af at få et team til at fungere – og komme frem så hurtigt som muligt. Jeg plejer at sige, når vi sejler ud, at der gælder to paragraffer: 1) vi skal fremad hurtigst muligt, 2) vi skal i mål i Kerteminde.”

Og i mål kommer han. Næsten altid. Blot tre gange er han udgået i sine hidtidige 49 starter.

“Min force er, at jeg nok er mere udholdende end de fleste. Mange udgår, når der er udsigt til hårdt vejr, eller når nat nummer to nærmer sig – men jeg holder på. Jeg stræber efter at nå de mål, jeg sætter mig, og det har som regel båret frugt og skabt en god følelse af tilfredshed bagefter.”

Ud med gryder og tallerkner
Konkurrencegenet understreges af, at han konsekvent tømmer båden for gryder, tallerkner og andet “overflødigt” grej, der tynger vægten med i alt mindst 125 kg. Én af Claus’ bedste Fyn Rundt-resultater var tilbage i de tidlige år i Dragen, hvor han fik en andenplads overalt – dengang med omkring 200 både til start.

Han har yderligere nogle top 10-placeringer, og så nåede han et højdepunkt i 1987 med en suveræn sejr i Albin Express-klassen med 17 både til start. Hans rekordtid er 18 1/2 time – den længste tur varede knap to døgn.  

Begge hans sønner har været med i besætningen undervejs, og den ene af dem er stadig med blandt de seks i båden, når 2019-udgaven af Classic Fyn Rundt skydes i gang.

Lidt af en mærkedag
“Ja, det bliver lidt af en mærkedag med nummer 50. Der er mange store oplevelser og mange gode dyster at tænke tilbage på,” fortæller Claus Hamdrup – før han tilføjer, at jubilæumsturen også bliver hans sidste.

For nogle måneder siden blev han ramt af to blodpropper i benet. Det har tæret på kræfterne. At han trods alt er kommet ovenpå igen tillægger han ikke mindst turene ned til båden fra hjemmet tæt på havnen. “En god terapi,” kalder han arbejdet med at klargøre Matador til årets Classic Fyn Rundt. Med til forberedelserne hører, at der skal tankes op til den søde tand – for naturligvis er der altid Matadormix om bord på Matador.   

“Uden båden havde jeg nok bare siddet hjemme i en stol. Så er det bedre at komme herned,” fortæller han om båden, “som jeg elsker næsten lige så meget som min kone,” tilføjer han med et glimt i øjet.

Claus er også med som én af Kerteminde Sejlklubs frivillige drivkræfter bag Classic Fyn Rundt. Sejladsen afvikles i dagene 31. maj til 2. juni.

Årets deltagertal ligger lige omkring 100 startende både. Forhåbentlig er der også debutanter i blandt – og får de brug for et tip eller to, kan de med fordel finde hen til “Matador” og søge råd hos manden, der nok bedre end nogen anden ved, hvad Fyn Rundt handler om.